Independent teacher – Robin Berkelmans
www.rblichaamswerk.nl
www.robinberkelmans.nl

Contact improvisatie is een hedendaagse dansvorm die in essentie over beweging vanuit gedeeld contact gaat. De rijke mogelijkheden van dit contact laten zich ontdekken binnen de improvisatie. Voor de één is dat acrobatisch en dynamisch, voor de ander is het een aandachtig samenzijn in kleine beweging. Het is een speelse, sociale en creatieve manier om te dansen met anderen.

Het contact is als een communicatiemiddel en inspiratiebron voor de dans. Dit kan een subtiele aanraking zijn, waarbij je elkaar volgt, de andere keer is het een actievere vorm waarbij je elkaar zowel in balans wil houden als uit balans wil raken door tegen elkaar te leunen en samen te bewegen.

Mooi dansen is niet belangrijk, het plezier van het bewegen, en reageren op de ander wordt een speelse ontmoeting. Een energieke, uitdagende dans of een verstild en langzame dans, dat verschilt per dans, moment en danspartner.

Het begint bij een goed voelend contact met het eigen lichaam en de mogelijkheden die het heeft, vanuit daar kan de dans beginnen.

“In contact improvisatie maak ik gebruik van mijn ervaring in de release techniek, experiential anatomy, de presence training en tai chi. Ik richt mij in dit werk op een helder, geankerd bewustzijn en een lichaam georienteerd op een tensegrity functie en structuur, om vervolgens een duet aan te gaan met danspartner(s). Het leidt naar een speelse manier om dieper in het contact met het lichaam en de omgeving te komen. “